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Decision Criteria Reference 

1. Does this device produce Ultraviolet radiation? 

1.1. EPA’s Definition: EPA Publication EPA 430-F-10-025, “UV Radiation” dtd, June 2010-  
(https://www.epa.gov/sites/production/files/documents/uvradiation.pdf ) 1.1.1.  UV radiation is classified into three types or bands—UVA, 

(wavelength: 320-400 nm),  
UVB (wavelength: 290-320 nm and UVC (wavelength: 100-290 
nm) 

1.2. If “Yes,” proceed to Question 2. Otherwise, thank you for your 
interest.   

2. Is it an EPA regulated disinfection device? 

2.1. Does the device fit EPA’s definition? EPA Regulation 40CFR152.500, PESTICIDE REGISTRATION AND 
CLASSIFICATION PROCEDURE,  Requirements for devices”  
(https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-

idx?SID=7302063a269d9db294e73ca3971a1e33&mc=true&node=se40.26.1
52_1500&rgn=div8) 

2.1.1. “A device is defined as any instrument or contrivance (other 
than a firearm) intended for trapping, destroying, repelling, or 
mitigating any pest or any other form of plant or animal life… 

2.1.2. “(other than man and other than a bacterium, virus, or other 
microorganism on or in living man or living animals)…  

2.1.3. This includes mitigating “…, mold/mildew, bacteria and 
viruses.” 

EPA’s “Pesticide Devices: A Guide for Consumers”  
(https://www.epa.gov/safepestcontrol/pesticide-devices-guide-
consumers#9) 2.1.4. This excludes “… Medical instruments or machines used to kill 

pests in or on living humans or animals are regulated by the 
Food and Drug Administration.” 

2.2. If “Yes,” this is a regulated disinfection device, covered by 
FIFRA and EPA regulations. Go to Question #3 

2.3. If “No,” skip to Question #8.  

3. Is the device’s producing ‘Establishment’ registered and compliant with EPA requirements? 

Requirements include   

3.1. Establishment registration EPA Regulations 40CFR167.20, “Establishments requiring 
registration”  
(https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-

file:///C:/Users/Gary%20Cohen/Downloads/troy@visionbasedconsulting.us
https://www.epa.gov/sites/production/files/documents/uvradiation.pdf
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=7302063a269d9db294e73ca3971a1e33&mc=true&node=se40.26.152_1500&rgn=div8
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=7302063a269d9db294e73ca3971a1e33&mc=true&node=se40.26.152_1500&rgn=div8
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=7302063a269d9db294e73ca3971a1e33&mc=true&node=se40.26.152_1500&rgn=div8
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=2e83a1530ce4759d881e53a99f9352a6&mc=true&node=se40.26.167_120&rgn=div8


Questions on the U.S. Regulatory Coverage of UV Devices in a Hospital 
Please note:  this is a working document—we welcome your review and updates, please contact Troy Cowan, the IUVA HAI 
consultant, troy@visionbasedconsulting.us 
 

Rev May 2, 2020 IUVA Work Document Page 2 of 6 

Decision Criteria Reference 
idx?SID=2e83a1530ce4759d881e53a99f9352a6&mc=true&node=se40.26.16
7_120&rgn=div8 ) 

3.1.1. Covers any establishments, inside or outside the US, where the 
device is produced  

EPA Regulations 40CFR167.20(a)(1) and (3) – see website above 

3.2. Establishment record keeping and reporting EPA Regulation 40CFR167.85 “Recordkeeping and Reporting Requirements” 
(https://www.ecfr.gov/cgi-
bin/retrieveECFR?gp=&SID=2e83a1530ce4759d881e53a99f9352a6&mc=true&n=pt40.2
6.167&r=PART&ty=HTML#se40.26.167_185 ) 

3.3. Labeling for … [pesticide] devices EPA Regulation 40CFR156.10 “Labeling requirements” 
(https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-
idx?SID=10a101986c7fe136742396a6c0eed0f6&mc=true&node=se40.26.156_110&rgn
=div8) 

3.4. Requirements mandate that there be ‘no false or misleading 
pesticidal claims’ 

EPA Regulation 156.10(a)(5) “False or misleading statements”  
(same as 40CFR156.10, above) 

4. Is this UV disinfection device intended for ‘whole room disinfection’?  

4.1. FDA’s Definition for covered devices excludes: FDA Regulation 21CFR880.6600(a), “Ultraviolet (UV) radiation 
chamber disinfection device - Identification” 
(https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-
idx?SID=0e074ddfdd2725b1e9c6a3aa5fdc9791&mc=true&node=pt21.8.880&rgn=div5
#se21.8.880_16600 ) 

4.1.1. “… self-contained open chamber UV radiation disinfection 
devices intended for whole room disinfection in a health 
care environment.” 

4.2. If this definition fits, the device is regulated by EPA, not FDA; 
skip to Question #8. 

 

4.3.  If it does not fit, it may be covered by FDA regulation; 
continue to Question #5 

 

5. Is the device a ‘UV Disinfection chamber’? 

5.1. FDA’s Definition FDA Regulation 21CFR880.6600(a), “Ultraviolet (UV) radiation 
chamber disinfection device - Identification” 
(https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-
idx?SID=0e074ddfdd2725b1e9c6a3aa5fdc9791&mc=true&node=pt21.8.880&rgn=div5
#se21.8.880_16600 ) 

5.1.1. “An ultraviolet (UV) radiation chamber disinfection device 
is intended for the low-level surface disinfection of non-
porous equipment surfaces by dose-controlled UV 
irradiation.  

5.1.2. “This classification does not include self-contained open 
chamber UV radiation disinfection devices intended for 
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Decision Criteria Reference 

whole room disinfection in a health care environment.” 
(see Q#4) 

5.2. If “Yes,” it is a Class-II medical device, regulated by FDA; 
continue to Q#6. 

5.3. If “No,” continue to Q#8  

6. Does the device meet FDA’s requirements for Class-II medical device “special controls,” which include the 
following? 

6.1.   (1) Performance testing must demonstrate: FDA Regulation 21CFR880.6600 (b)(1) “Ultraviolet (UV) radiation 
chamber disinfection device - Classification—Class II (special 

controls)”  
(https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-
idx?SID=0e074ddfdd2725b1e9c6a3aa5fdc9791&mc=true&node=pt21.8.880&rgn=div5#
se21.8.880_16600 ) 

6.1.1. (i) The chamber's ability to control the UV radiation dose during 
operation. 

6.1.2. (ii) The chamber's disinfection performance through microbial 
challenge testing. 

6.1.3. (iii) Evidence that the equipment intended to be processed is 
UV compatible. 

6.1.4. (iv) Validation of the cleaning and disinfection procedures. 

6.1.5. (v) The ability of the device to continue to perform to all 
specification after cleaning and disinfection. 

6.1.6. (vi) Whether the device generates ozone (if so, 21 CFR 801.415, 
Maximum acceptable level of ozone, applies). (see Q#9) 

6.2. (2) Appropriate software verification, validation, and hazard 
analysis must be performed. 

FDA Regulation 21CFR880.6600(b)(2) … 

6.3. (3) Appropriate analysis and/or testing must validate electrical 
safety, mechanical safety, and electromagnetic compatibility 
of the device in its intended use environment. 

FDA Regulation 21CFR880.6600(b)(3) … 

6.4. (4) The labeling must include: FDA Regulation 21CFR880.6600(b)(4) … 

6.4.1. (i) UV hazard warning labels. 

6.4.2. (ii) Explanation of all displays and/or labeling on user interface. 

6.4.3. (iii) Explanation of device safety interlocks. 

6.4.4. (iv) Explanation of all disinfection cycle signals, cautions and 
warnings. 
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Decision Criteria Reference 
6.4.5. (v) Device operating procedures. 

6.4.6. (vi) Identification of the expected UV lamp operational life and 
instructions for procedures on replacement of the UV lamp 
when needed. 

6.4.7. (vii) Procedures to follow in case of UV lamp malfunction or 
failure. 

6.4.8. (viii) Procedures for disposing of mercury-containing UV lamps, 
if applicable. 

6.4.9. (ix) Identification of specific equipment that is compatible with 
the UV radiation dose generated by the device and that can 
safely undergo UV radiation low-level disinfection in the 
chamber device. 

FDA Regulation 21CFR880.6600(b)(4) … 

6.4.10. (x) Description of the required preparation of equipment for 
disinfection in the UV radiation chamber device. 

6.4.11. (xi) Identification of the specific microbes used in successful 
performance testing of the device. 

6.4.12. (xii) Validated instructions for cleaning and disinfection of 
the device. 

6.5. Continue to Q#8 

7. Is the device a “Medical ultraviolet air purifier”? 

7.1. FDA’s Definition: FDA Regulation 21CFR880.6500 “Medical ultraviolet air purifier” 
(https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-
idx?SID=0e074ddfdd2725b1e9c6a3aa5fdc9791&mc=true&node=pt21.8.880&rgn=div5#
se21.8.880_16600 ) 

7.1.1.  “A medical ultraviolet air purifier is a device intended for 
medical purposes that is used to destroy bacteria in the air by 
exposure to ultraviolet radiation.” 

7.2. If “Yes,” does the device meet FDA’s Class-II medical device 
“performance standards” requirements? 

FDA Regulation 21CFR880.6500 (b) 

7.3. Continue to Question #8  

8. Does the Manufacturer state that the device complies with existing safety standards? 

8.1. Assuming EPA Definition, cited in Q#1, applies, what are the 
safety standards cited? Some examples include 

EPA Publication EPA 430-F-10-025, “UV Radiation” dtd, June 2010-  
(https://www.epa.gov/sites/production/files/documents/uvradiation.pdf ) 
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8.1.1.  Per a 2003 memo, OSHA has no stated employee 
exposure limits for UV radiation 

Memo, OSHA to Bolton, dtd Feb 26, 2003 
(https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/2003-02-26 ) 

8.1.1.1. OSHA does provide limited guidance on UV its laser 
safety technical guidance 

OSHA Technical Manual, Section III, Chapter 6, Part II. – “Nonbeam 
Optical Radiation Hazards” 
(https://www.osha.gov/dts/osta/otm/otm_iii/otm_iii_6.html ) 

8.1.1.1.1. “Ultraviolet radiation emitted from laser discharge 
tubes, pumping lamps and laser welding plasmas 
shall be suitably shielded to reduce exposure to 
levels below the ANSI Z 136.1 (extended source), 
OSHA PEL's, and/or ACGIH TLV's”  

OSHA Technical Manual, Section III, Chapter 6, Part II.C – “Nonbeam 

Optical Radiation Hazards” 
(https://www.osha.gov/dts/osta/otm/otm_iii/otm_iii_6.html ) 

8.1.1.1.2. “…photochemical reactions are the principal cause 
of threshold level tissue damage following 
exposures to either actinic ultraviolet radiation 
(0.200 μm-0.315 μm) for any exposure time or 
"blue light" visible radiation (0.400 μm-0.550 μm) 
when exposures are greater than 10 seconds.” 

OSHA Technical Manual, Section III, Chapter 6, Part Iii.C.1 – “Biological 
Effects… - Other” 
(https://www.osha.gov/dts/osta/otm/otm_iii/otm_iii_6.html ) 

8.1.1.1.3. “Exposure in the UV-B range is most injurious to 
skin. In addition to thermal injury caused by 
ultraviolet energy, there is the possibility of 
radiation carcinogenesis from UV-B (0.280 mm - 
0.315 mm) either directly on DNA or from effects 
on potential carcinogenic intracellular viruses.” 

OSHA Technical Manual, Section III, Chapter 6, Part Iii.C.3 – “Biological 
Effects… - Other” 
(https://www.osha.gov/dts/osta/otm/otm_iii/otm_iii_6.html ) 

8.1.1.2. The memo cites ANSI Z-136.1 on Laser Safety, which does 
contain two figures related to MPE for Ultraviolet 
Radiation – Figures 5 & 6 

ANSI Standard for Safe Use of Lasers, ANSI Z136.1-2014 
(https://assets.lia.org/s3fs-public/pdf/ansi-
standards/samples/ANSI%20Z136.1_sample.pdf ) 

8.1.1.3. The memo also cites the American Conference of 
Governmental Industrial Hygienists (ACGIH)which 
produces an annual document “Threshold Limit Values 
for Chemical Substances and Physical Agents & Biological 
Exposure Indices.” 

ACGIH” Threshold Limit Values for Chemical Substances and Physical 
Agents & Biological Exposure Indices.” 
(https://www.nsc.org/Portals/0/Documents/facultyportal/Documents/fih-6e-appendix-
b.pdf) 

8.1.2.  There is a European Standard (EN 62471, aka IEC 62471) 
which covers UV exposure limits, and specifically includes 
datasheets identifying cataract and skin erythema risks 

European Standard, EN 62471 “Photobiological safety of lamps and 
lamp systems” 
(http://tbt.testrust.com/image/zt/123/100123_2.pdf) 

file:///C:/Users/Gary%20Cohen/Downloads/troy@visionbasedconsulting.us
https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/2003-02-26
https://www.osha.gov/dts/osta/otm/otm_iii/otm_iii_6.html
https://www.osha.gov/dts/osta/otm/otm_iii/otm_iii_6.html
https://www.osha.gov/dts/osta/otm/otm_iii/otm_iii_6.html
https://www.osha.gov/dts/osta/otm/otm_iii/otm_iii_6.html
https://assets.lia.org/s3fs-public/pdf/ansi-standards/samples/ANSI%20Z136.1_sample.pdf
https://assets.lia.org/s3fs-public/pdf/ansi-standards/samples/ANSI%20Z136.1_sample.pdf
https://www.nsc.org/Portals/0/Documents/facultyportal/Documents/fih-6e-appendix-b.pdf
https://www.nsc.org/Portals/0/Documents/facultyportal/Documents/fih-6e-appendix-b.pdf
http://tbt.testrust.com/image/zt/123/100123_2.pdf


Questions on the U.S. Regulatory Coverage of UV Devices in a Hospital 
Please note:  this is a working document—we welcome your review and updates, please contact Troy Cowan, the IUVA HAI 
consultant, troy@visionbasedconsulting.us 
 

Rev May 2, 2020 IUVA Work Document Page 6 of 6 

Decision Criteria Reference 

9. Does the device produce Ozone? 

9.1. FDA Definition  
9.1.1.  “(a) Ozone is a toxic gas with no known useful medical 

application in specific, adjunctive, or preventive therapy. In 
order for ozone to be effective as a germicide, it must be 
present in a concentration far greater than that which can be 
safely tolerated by man and animals.” 

FDA Regulation 21 CFR 801.415 “Maximum acceptable level of 
ozone,” sub-para. (a) 
(https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRsearch.cfm?fr=801.415 ) 

9.2. If “Yes,” does operation of the device in accordance with the 
manufacturer’s guidance result in ozone levels that comply 
with 21CFR801.415(c)? 

FDA Regulation 21 CFR 801.415 “Maximum acceptable level of 
ozone,” sub-para. (c) 
(https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRsearch.cfm?fr=801.415) 
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